A csomagolásról

Csomagolás

A csomagolás általános feladata egy termék vagy anyag befogadása és védelme. Ezen túlmenően az azonosítás, a szállítás és a tárolás könnyítése.

  

A csomagolás magába foglalja a csomagoló anyagot, a csomagolás folyamatát és az elkészült struktúrát. A csomagolás lehet standard, vagy egyedi, de a legfontosabb, hogy szállításra alkalmasnak kell lennie. Korábbi cikkeinkben írtunk már arról, hogy egy-egy csomag esetén milyen csomagolást, szállítási módot használjunk. Más csomagolást igényel egy sérülékeny, egy nagyértékű, vagy épp túlméretes, vagy túlsúlyos termék.

Csomagolás jellemzői

A csomagolás fajtáját meghatározza a csomag rendeltetése, anyaga, önsúlya, áru súly, külső és belső méret, maximális halmozhatósága, gépi kezelhetőség, tartósság, ellenálló képessége, tájékoztatás és azonosítás tartalma és formája.

Azonosíthatóság

A csomagolás fontos eleme, hogy a becsomagolt termék azonosítható maradjon. Ezt kóddal, címkével vagy kísérőlappal, etikettel oldják meg. A gyors gépi olvashatóság megkönnyítéséhez vonalkód vagy QR kód alkalmazása elterjedt.

Kezelhetőség

A csomagolás alapfeladata a könnyű kezelhetőség biztosítása, különösen ömlesztett vagy sérülékeny anyagok és termékek esetén. A csomagolási egységek úgy kerülnek kiválasztásra és kialakításra, hogy emberek vagy gépek megerőltetés vagy rendkívüli figyelem nélkül is mozgathassák és kezelhessék. Fontos a csomagolás stabilitása, egységessége és azonosíthatósága a hatékony kezeléshez.

Halmozhatóság

A csomagolás gyakran nagy mennyiségű áru kezelhető egységekre bontása. Egy nagyobb szállítmány vagy össz mennyiség esetén helytakarékosság miatt elterjedt a csomagolt termékek egymásra halmozása. A halmozhatóságot polcrendszerek alkalmazásával lehet tovább növelni.

Szabványosság

A globalizáció magával hozta a termékek és áruk rendkívül sokféle forrásból való megjelenését. Az áruféleségek gépi kezelhetőségéhez lényeges hogy a csomagolások paraméterei ismertek és adaptálhatóak legyenek. Iparágaktól és világrészektől függően sokféle csomagolási szabvány létezik. Magyarországon a legismertebbek az Euro raklap, Euro doboz.

Újrahasznosíthatóság

A csomagolás újrahasznosíthatósága két külön szempontot takar. Egyrészt a csomagolás tárolóvá alakításával az önköltsége megnő, viszont a több szállítási/tárolási ciklus révén az ára hamar megtérül. Másrészt a csomagolás élettartamának végén a keletkező hulladék semlegesítése is lényeges, hiszen a hulladék külön kezelést és tárolást igényel, ami költségnövelő tényező.

www.mixpakk.hu

Similar Posts