A szállítmányozásról

A szállítmányozás az árutovábbítás folyamatának megszervezése, melynek célja hogy a küldemény a lehető legkisebb költséggel, legbiztonságosabban, a megfelelő időben a legoptimálisabban jusson el a rendeltetési helyre. A logisztika egyik ágának tekinthető.

  

Története

A szállítmányozás kialakulása az ókori időkig nyúlig vissza. Voltak kereskedők, akik saját költségükre és rizikójukra küldeményeket küldtek. A szállítmányozó fogalma a középkorban alakult ki, amikor a városokban és a piacokon megjelentek a kereskedősegédek. Időnként ők már bizományosként is felléptek. Ezek a segítők lassan kialakítottak olyan üzleti formákat, amelyek magukban foglalták már a szállítmányozó, bizományos és bankár jegyeit. Lényeges fejlődés a szállítmányozásban a 19. században következett be amikor megjelentek új találmányok (gőzgép, dízelmotor) és ezek gyökeresen megváltoztatták a fuvarozás addigi formáit.

A vasút kiépítésével a közút szerepe háttérbe szorult. A fuvarozási feladatok sűrűsödése újabb szállítmányozó cégek követelte, mivel a kereskedők már nem tudták már megoldani ezt a feladatot. A feladat pedig újabb, gyorsabb és olcsóbb szállítási utat találni. Az új cégek már új szolgáltatásokat nyújtottak és újabb területeket kapcsoltak be a szállítmányozásba. Így alakultak ki a nagyobb fuvarozó, átrakó és raktározó cégek.

Közúti fuvarozásról

  • teljes vagy komplett rakományról (FTL), amikor a feladó a teljes fuvareszközt kihasználja, térfogatban vagy tömegben
  • részrakományról (LTL), amikor a feladó nem képes megtölteni térfogat vagy tömeg alapján a teljes fuvareszközt. Ilyenkor a fuvarozónak lehetősége van a küldeményt más feladó árujával összerakni. Ebben az esetben általában kettő, esetleg három feladó áruját továbbítja a fuvarozó, azonban továbbra is megvalósul a háztól házig jelleg.

A gyűjtőfuvarozás, amikor a feladó nem képes megtölteni térfogat és tömeg alapján a teljes fuvareszközt, és vállalja, hogy a küldeménye, más feladó árujával összerakva, két speditőr-raktáron keresztül, többszöri átrakodással jusson el a címzetthez.

Kérje ajánlatunkat: https://mixpakk.hu/szolgaltatasaink/

Similar Posts