Miért felelős a csomagszolgálat és a csomagküldő?

A futárok viselkedése, kötelezettsége és visszaélési lehetősége körül rengeteg a vita és ilyenkor több kérdés is felmerül, amiket fontos tisztázni abban az esetben, ha ön is éppen csomagküldés előtt áll. A csomagküldők legnagyobb félelme és rémálma, hogy eltűnik a csomagjuk, a futárok pedig attól félnek a leginkább, hogy a csomagküldők illegális dolgokat szállíttatnak velük.

Érdemes tehát tisztázni, hogy mik azok a dolgok, amikért egy futár felelős, és mi az ami teljességgel a csomagküldő kötelezettsége. A futárok felelősek például a meghirdetett útvonal lebonyolításáért, a fuvar lezárásáért, az ellenőrző kód beírásáért, a szállított csomagok épségéért, minden elvállalt fuvar teljesítéséért és a kiadott árajánlatok érvényességéért is, de az árak az elfogadásig szabadon módosíthatóak. Ezzel ellentétben a csomagküldő feladata csakis legális tárgyakat szállíttatni, tehát a jogszabályokra minden esetben oda kell figyelni. Az is a csomagküldő feladata, hogy értesítse a futárt amennyiben törékeny holmit szeretne szállíttatni, hiszen azokkal óvatosabban kell majd bánni.

Ezen kívül a csomagküldő felelős azért is, hogy a címzett  elérhető legyen az előre megbeszélt helyen és időben, hogy átvehesse a csomagot, valamint a csomag elérhetőségét is biztosítania kell. A csomagküldő további kötelességi közé tartozik, hogy gondosan csomagolja be a tárgyakat amiket küldeni szeretne úgy, hogy azok ne sérüljenek a szállítás során. Az előre elfogadott árajánlatokat is mindig pontosan ki kell fizetni, az ellenőrző kódot pedig eljuttatni a címzetthez.  Ha tehát ön is éppen csomagot szeretne küldeni hazai vagy külföldi rokonainak, barátainak, akkor előbb tisztában kell lennie a kötelezettségekkel, hogy így a futár dolgát is megkönnyíthesse. Csomagküldés előtt a tiltólistás termékeknek is utána kell nézni, hiszen az sem mindegy, hogy miket küld a csomagban.

Similar Posts