Milyen webáruházunk legyen?

Ma már talán nincs is olyan kereskedő cég, aki nem indított volna online kereskedelmi felületet is a vevői számára. De vajon milyen költségekkel jár egy webshop beindítása és üzemeltetése. Alapvetően felmerül, ha webáruházat akarunk indítani, hogy milyen technológiára épüljön, fejlesszünk egyedit, vagy béreljünk, készítsük el magunk, vagy bízzunk meg fejlesztőt?

Nos talán akkor érdemes saját webshop fejlesztésébe kezdeni, ha 100%-osan tisztában vagyunk abban mit szeretnénk. Fontos természetesen, hogy alapvetően milyen a cégünk profilja, milyenek a termékek, vagy szolgáltatás, illetve nagyon fontos hogy a vásárlókról minél több információ legyen. Hisz végsősoron a felületet nekik készítjük. Egy weboldal esetében megkülönböztetünk backend funkciókat – ezeket fogjuk használni az üzemeltetésnél és frontend vagy másnéven látógatói/felhasználó felületet, amit az ügyfeleink fognak használni. Üzleti modell szempontjából fontos kérdés, hogy a webshop logisztika házon belül marad, vagy kiszervezett logisztikával kívánunk működni. Ha ezt például előre tudjuk, úgy érdemes olyan platformot választani, amivel az integrációs feladatok egyszerűen elvégezhetők. A költségeket tekintve az egyedi fejlesztés biztosan drágább megoldás lesz rövid és középtávon mint egy bérelt és ugyanez a helyzet az üzemeltetést tekintve is. Persze az egyedi fejlesztés mindig nagyobb szabadságot enged, hisz egy bérelt weboldalon adottak lesznek a keretek amihez majd az üzemeltetőnek kell alkalmazkodnia.
A fejlesztő vagy nyílt forráskódú megoldást (OpenCart, WooCommerce, PrestaShop, stb.) fog ajánlani, vagy saját webáruház motort. Egy alap webshop grafikai megtervezésének és programozásának ára kb. 200.000 forintnál kezdődik. Egy fejlesztő megbecsüli, hogy hány óra az adott kérést az alaprendszerhez fejleszteni, majd ha ez számunkra is megfelelő, elvégzi a kért munkát. A fejlesztés mellé természetesen jönnek a járulékos költségek is, mint tárhelyünk telepítése és beállítása rendszergazda által, illetve annak bérlése.
Bérelt webáruház üzemeltetésének költségei
A bérelt webáruház kialakításának és fenntartásának költségei jóval kedvezőbbek. Itt nem kell a rendszer lefejlesztésére és külön fenntartásra, tárhelyre költenünk, elegendő a havidíjat befizetnünk. Ez szolgáltatónként változik, de havi 3-15.000 forint között már nagyon jó webáruházunk lehet. Persze itt jellennek meg azok a korlátok amikről már fent írtam. Mindenki maga dönti el, hogy mit választ egy biztos lényeges az elején jól végig gondolni mit szeretnénk és erre mennyi pénzt szánunk.

Similar Posts