Robotkutya otthonra

Korábban már írtunk a Boston Dynamics által épített raktárban dolgozó robotokról, de sokan nem tudják ez az amerikai cég volt az aki előszőr robotkutyákkal kísérletezett, melyet a hadiiparban szerettek volna bevetni. Mára már akár az otthonunkba is telepíthetünk egy robotkutyát, sőt ha akarjuk mindezt saját magunk is megtudjuk valósítani. A közúti szállításban, vagy éppen a futárszolgálatok esetében külföldön már akár önvezető autók, taxik, drónok támogatják a hétköznapokat. A raktárlogisztika területén mára elképzelhetetlen, hogy automatizálás nélkül működjenek a folyamatok, de közel járunk ahhoz, hogy a hazai logisztikai vállalatok is robotizálják működésüket.

A TechCrunch írta meg, hogy a Stanford Robotika Klubja előrukkolt egy alternatív verzióval, ami jelentősen kisebb, mint a bostoni kutyák. A TechCrunch egy amerikai kiadó, amely a főként a technológiai innovációkkal foglalkozik. A kiadó szerint a robotot majd az IEEE Nemzetközi Robot és Automatizációs konferencián fogják bemutatni. A robot ára nem feltétlen az olcsó kategóriát jelenti majd, de az biztos hogy összeállításához nem kell majd kutatólaboratórium.
A Doggo nevű robot egy aranyosan szökelő négylábú masina, ami akár egy méter magasra is képes ugrani sokszög alakzatú lábaival. Nincsenek rugók az ízületeknél, a lengéscsillapítás szoftveresen történik. Hála a másodpercenként 8000 apró módosítást végző motoroknak, a robotkutya könnyedén kompenzálja a talaj egyenetlenségeit. Egyelőre két sétáltató kell a működéséhez. Egy, aki a laptoppal követi és vezeték nélkül adja a parancsokat, és egy másik, aki a stop kapcsolót tartja, ami egy gombnyomással leállítja a robotot.
Doggo ráadásul az első opensource robot kutya, aminek a terveit és kódjait feltették a netre, így bárki szabadon letöltheti és formálhatja azt. Így akár egy-egy lelkes mérnök otthonra is vásárolhat magának egy robotkutya alapot, amit aztán kedvére programozhat, tuningolhat.

Doggo az első open-source robot kutya, aminek a terveit, szoftveres kódját és összerakási útmutatóját a készítői felrakták a netre, és még apró tippeket is megosztottak a lelkes mérnökökkel.
A hírek szerint már készül a nagytesó, mely méretében, tudásában nagyobb lesz Doggonál.

Similar Posts