Kínában már drónok szállítanak?

A nemzetközi piac egyik legnagyobb futárszolgálata és az EHang közös kooperációjának eredménye, hogy létrehozzanak egy teljesen automatikus okosdrónt, amivel a napi futár feladatokat eltudja látni a futárszolgálat. A végső cél, hogy drónokkal oldják meg a háztól-házig kézbesítést Kínában. Az EHang egy kínai vállalat, mely szállítmányozás területén fejleszt eszközöket.

A mostani fejlesztés az új, testreszabott útvonalon keresztül a drón megközelítőleg nyolc kilométeren belüli távolságokra képes csomagot szállítani.
Az EHang legújabb, legfejlettebb pilóta nélküli repülőgépét, az úgynevezett Falcon szériát használják. Az okos drónnal történő szállítás sikerrel veszi a komplexebb körülményeket is az út során, így többek között a város forgalmas pontjain kialakult torlódásokat is.
A drónos szállítás egyik jelentős előnye, hogy az eddig 40 perces szállítási időt 8 percre csökkenti.
Ez a szállítási mód nem csak automata, gyors de költséghatékony és kimondottan környezetbarát is: a normál közúthoz viszonyítva 80 százalékkal költséghatékonyabb a kézbesítés, továbbá csökkenti az energiafelhasználást és a szén-dioxid-kibocsátást is. Az expressz szolgáltatások esetében, amikor futár segítsége nélkül, közvetlenül a raktárakból kell eljuttatni a küldeményt címzetthez, az időnek különös jelentősége van.
Az EHang Falcon drónja nyolc propellerrel és négy karral rendelkezik. Úgy lett kialakítva, hogy tökéletesen meg tud támaszkodni, valamint rendelkezik okos és biztonságos repülési modulokkal is. A megoldás lehetővé teszi a függőleges fel- és leszállást, további kiegészítője a GPS mellett a vizuális felismerés, a repülési útvonalterv, a teljesen automata repülés és a valós idejű hálózati kapcsolat is.
Ezen drónok egyelőre maximum 5 kg-os csomagot bírnak el, tehát a kiscsomagszállítás területén már teljesen mértékben bevethetőek.
A jövőben a drónok képességeit még szeretnék fejleszteni az arcfelismerés és a személyi igazolvány szkennelése felé, illetve fontos szempont lesz, hogy adott esetben 5kg-nál nagyobb súlyt is tudjanak vinni.

Similar Posts