Nincs, aki dolgozzon…

Rettenetesen széttöredezett ma a logisztikai piac, nagy része továbbra is mikro-, kis- és középvállalkozás. Egyértelmű, hogy a szervezettebb és magas szintű szolgáltatást Magyarországon a kis-és középvállalkozások nem tudják olyan szinten biztosítani, mint a nyugat-európai multinacionális cégek. Ennek az a veszélye, hogy a magyar cégek örökre alvállalkozói szerepben ragadhatnak, így a raktárlogisztika nem tud megfelelően fejlődni majd. Az egyre korszerűbb és rugalmasabb gépek mellett a növekvő munkaerőköltségek is a robotizálás felé hajtják a logisztikai szakembereket.

Egy évtizede a hazai kereskedőházak körében még mérvadónak számított az, hogy ki rendelkezik megfelelő hazai raktárbázissal. Ma már sokan csak költségnövelő tényezőnek tekintik a raktárat. Természetesnek hat, hogy az Amazonra feladott rendelésünk akár 48 órán belül teljesül. Ami pedig egy modern logisztikai szakember számára természetes: ez a gyorsaság és precizitás csak robotokkal valósítható meg.
Az e-kereskedelem óriásainak köszönhetően a logisztikában használatos robotok fejlesztése rendkívüli mértékben felgyorsult. A rugalmas – és sokszor ember-gép együttműködésre is képes – robotrendszerek révén a raktárautomatizálási beruházások megtérülési ideje három évnél rövidebbre csökkent.

Pár éve még elképzelhetetlennek tűntek a teljesen automatizált raktárépületek, a raktárban dolgozó robotok vagy a csomagokat kiszállító drónok, de mára ez a jelen. Magyarországon is egyre terjed az automatizáció és a robotizáció a logisztikában, mégis van, ami gátat szab a fejlődésnek. Pedig az e-kereskedelem, az online vásárlás, a csomagolási és raktározási technikák átalakulásával lépést kell tartani, különben lemaradunk.
A magyar gyártók is elkezdték alkalmazni egy robotikai termékeket gyártó cég a MiR új technológiáját, egyre több mobil robot közlekedik a gyártósorok vagy egyéb belső logisztikai területek mellett.
A Mobile Industrial Robots egy kiterjedt és elkötelezett forgalmazói hálózattal rendelkezik, melynek célja a gyártók támogatása, megkereséseinek kezelése, valamint az értékesítés utáni szolgáltatások nyújtása. Magyarországon jelenleg két forgalmazója van a MiR-nek, a B&O Engineering Kft. és a Ronix Automatica Kft.

Similar Posts