Az Amazont is felelősségre vonják

Egy amerikai bíróság határozata alapján az Amazonnak felelősséget kell vállalni a harmadik fél által értékesített termékek iránt is, így valószínűleg hamarosan megszaporodhatnak azok a perek, amiket a világ egyik legnagyobb online áruháza ellen indíthatnak. Ez nem egyedi eset sokan nem tudják, de ez általános megtalálható ma is a futárszolgálati piacon. Nem szállíthatunk csak úgy bármit már, ha érkezik egy bejelentés akkor a futárszolgálat köteles adatot szolgáltatni és azonnal megszűntetni a szállítást. Ha nem teszi ugyanúgy felelősségre vonható, mint a nem megfelelő minőségű terméket forgalalmazó harmadik felet.

Az Amazon saját maga is kereskedik termékekkel, de kínálatának felét a partnereik által kínált termékek teszik ki. Eddig többször fordult elő olyan, hogy bármilyen termékhiba, vagy garanciális ügy miatt az Amazon széttárta a kezét, hogy ezzel a partnert kell keresni, még akkor is, ha az közben inaktívvá vált, vagy törölte magát a rendszerből. Ezzel rengeteg visszaélést előznek meg, mely mind a fogyasztók megtévesztése miatt fontos.
Most egy amerikai hölgy próbálta felelősségre vonni az Amazont, miután a vásárolt visszahúzható automata póráz, ami úgy szakadt el, hogy megvakította a nőt. Ügyvédjével ő is belefutott abba, hogy az Amazon szerint nem ők a felelősek, hanem a partnerük, és nem tudnak azzal mit kezdeni, hogy a partner közben elérhetetlenné vált. Talán ebből lett elege most a bíróságnak, és kimondta, hogy igen is felelősségre vonható az Amazon azokért a termékekért is, amik a partnereik forgalmaznak. Ez nem csak a hibás termékeknél okozhat kellemetlen perceket a cégnek, hanem mert a hamisítványok miatt is, így most várhatóan megszaporodnak az ilyen bírósági perek.

Az eset azért is fontos, mert nem az Amazon az egyetlen, aki ezzel az üzleti modellel forgalmaz termékeket, itthon is több olyan nagy online áruház üzemel, ahol a saját készlet mellett harmadik fél termékeit is árulják, ezért lehet fontos az a szemléletváltás, hogy a jövőben az áruházak minden olyan termékért vállalják a felelősséget, ami az oldalukon megjelenik.

Similar Posts