Csomagküldés, számlaadás és adózás

A kérdés, hogy a futároknak kell-e számlát adniuk és adózniuk a saját jövedelmük után teljesen jogos és gyakran fel is merül, viszont erre a kérdésre nem a válasz. Az európai és magyar szabályok szerint akkor kötelező számlát adni és adózni ha valamilyen gazdasági tevékenységet végez.

A megosztáson alapuló tevékenységek legfőbb tulajdonsága, hogy a résztvevői nem végeznek gazdasági tevékenységet, hanem a saját erőforrásaikat használják fel arra hogy a közösségi térben az erőforrásokat jobban ki tudják használni. Pluszjövedelem tehát ezáltal nem keletkezik, hanem megtakarításokat végezhetnek a jelentkező költségekből. A gazdasági tevékenységnek tehát három jellemzője van: ellenérték elérésére irányul, üzletszerű, tartós és rendszeres, valamint a végzése teljesen független formában történik. Ennek a három feltételnek nem kell meglennie egyszerre, de ha ezek valamelyike felmerül, akkor már gazdasági tevékenységről van szó. Tehát ha magánszemélyek költségcsökkentési célzattal tesznek szert jövedelemre eseti jelleggel, akkor nem kötelesek erről a jövedelemről számlát adni vagy adózni utána.

A csomagküldők viszont bármikor kaphatnak számlát a fuvardíjról, az már a csomagszállító kötelessége. A csomagküldőnek joga van eldönteni, hogy olyan csomagszállítót választ, aki ad számlát, vagy olyat, aki nem és manapság az interneten is mindig információt meg lehet találni erről. Megbízható futárt tehát néhány kattintással talál majd bárhol a világhálón, viszont a futárok között hatalmas a versengés ezért nehéz megtalálni a legjobbat, mert mindenki a megbízhatóságra és a pontosságra törekszik. Az viszont mindenképpen jó jel, ha a futár számlát ad a fuvardíjról. A fuvardíjas számlaadás tehát a futárok kötelezettsége, viszont nem kötelező számlát adniuk saját jövedelmükről, és adózniuk sem kell. Ha többet szeretne megtudni az adózási és számlázási szabályokról érdemes online utánanéznie ennek.

Similar Posts