Környezettudatos csomagolóanyag

A WWF aktuális jelentése szerint a műanyaggyártás elérte a maximumot, de egyre növekszik. A World Wide Fund for Nature, magyarul Természetvédelmi Világalap, a világ legnagyobb civil természetvédelmi szervezete, amely 96 országban tevékenykedik, tagsága  meghaladja a 4,7 millió főt. A WWF céljai közé tartozik a biológiai sokféleség megőrzése, a környezetszennyezés csökkentése és a fenntartható fejlődés elősegítése.

A szervezet számára ezért kiemelten fontos olyan az olyan ökorégiók megőrzése, melyek a biológiai sokféleség megőrzése szempontjából különösen jelentősek, ezek közé tartoznak az erdők, az édesvizek, valamint az óceánok. Céljaik megvalósításához sokféle eszközt használnak, ezek közé tartozik a terepi aktivitás, a politikai érdekérvényesítés, különböző figyelemfelkeltő kampányok.

A WWF kutatása szerint a műanyaggyártás 2016-ban elérte a 396 millió tonnát, ami a Föld lakosságát tekintve fejenként évi 52 kilogrammot jelent, a szám pedig azóta is vészesen növekszik. További aggodalomra ad okot, hogy a valaha gyártott műanyagok 75%-a mára hulladék, ami jó eséllyel a természetben landolt. Ez számos negatív hatással van az élővilágra, és tovább fokozza a klímaváltozás egyébként is sürgető problémáját.
A szennyezés csökkentésére már számos stratégiát kidolgoztak: mind tudósok, mind kisebb cégek, mind magánemberek próbálják megállítani a folyamatot.

Az egyik legfontosabb teendő a műanyag csomagolások kiiktatása, valamint a legjobb környezetkímélő alternatíva megtalálása. Erről korábbi cikkeinben már írtunk, szerencsére sok olyan törekvés látott napvilágot már, ami a pozitív irányba tart. De a korábbi banánlevél és az ehető csomagolás után most egy újabb zseniális ötlet is felmerült. Egy francia cég megalkotta a L’embeillage elnevezésű terméket, mely méhviasszal kezelt szerves pamutból készül, mosható, komposztálható, teljesen környezetbarát, és semmilyen emberi egészségre ártalmas anyagot nem tartalmaz.

Similar Posts