Mi az a dropshipping?

Manapság egyre elterjedtebb módja a plusz jövedelem kiegészítésnek egy webáruház elindítása. Ez viszonylag egyszerűen és gyorsan elindítható ugyan, de a termékek beszerzése, tárolása, csomagolása és szállítása rengeteg időt emészt fel.

Egy másik lehetőség ha valaki fulfillment vagy dropshipping megoldást választ, de mindegyiknek megvan a maga buktatója.
A dropshipping és a fulfillment két olyan terület, ami nem igényli a közvetlen jelenlétet a webáruház üzemeltetőjének a részéről, ezáltal nincsenek magas fixköltségek. Mi is az a dropshipping?
Dropshippingről beszélünk abban az esetben, amikor a terméket közvetlenül a gyártó, vagy a nagykereskedő küldi el a vásárlónak, a webshopon keresztül leadott megrendelések alapján.
Tehát a vásárló megveszi a terméket a weboldalon, melyet bankkártyával vagy egyéb online módon kifizet. A webshop tulajdonosa kiállítja a számlát és elküldi a vevőnek. Jó esetben automatizált folyamat segítségével a megrendelés megejelnik a gyártónál is a vásárló adatival, majd ez alapján a gyártó/nagykereskedő becsomagolja és elküldi a terméket a vásárló részére. Ezután ő is kiállítja a számláját a webáruház tulajdonos felé. A webshop tulajdonos számára itt képződik a profit, hisz jó esetben a nagykerekedő vagy gyártó alacsonyabb árat számláz ki a termékért mint amennyiért a webshopon megvették.
A profi kiszolgálás egy dropshippertől az, ha a terméket a partnere márkájára szabva, egyedileg csomagolja, úgy hogy a vásárló ne is tudja hogy valójában a webshop tulajdonosnál sosem járt a terméke.
Ma már Európában is egyre több dropshipper cég tevékenykedik, Amerikában viszont már elég régre nyúlik vissza a kultúrája a dropshipping vállalkozásoknak.

Nagy előnye, hogy nincs készletezés, nincs raktározás így nincs ehhez kapcsolódó költség sem, nem kell beruházni árukészletbe, sem bérleti díjakba, sőt humánerőforrást sem kell fizetni.
Legnagyobb hátránya talán az, hogy nagyon lassú, ha egy dropshipping webshop Ázsiából rendeli a termékeit, úgy a vásárlónak akár heteket is várni kell, vagy a termék árához képest magas szállítási költséget kell megfizetniük.
Nem valósítható meg utánvétes értékesítés.

Raktárlogisztikai szolgáltatásunkról itt olvashat többet: Raktárlogisztika

Similar Posts