Mi kell egy címkére és mi mit jelent?

Az etiquette francia eredetű szó, eredeti jelentése felirat, címke, cédula, cetli. A nyomdaiparban az etiquette-et árukra ragasztották, célja kettős volt: egyrészt esztétikai célokat szolgált, másrészt ezzel jelölték a minőséget és az áruszállító céget. Kezdetben az etiquette-ekre tintával írták rá az információkat. Ez azonban nem állt ellen a külső hatásoknak így a cédulát enyvvel majd színtelen gyanta-mázzal vonták be. Manapság az etikett magában hordoz minden olyan információt ami egy szállításhoz és azonosításhoz szükséges. Amikor etikett címkét emlegetünk akkor, a szabványos ragasztós matrica-médiáról beszélünk. Minden címkének van valamilyen ragasztója, és közvetlenül az eszközre, termékekre vagy felületre kell alkalmazni. A tekercses etikett címkék messze a legelterjedtebb vonalkódmédiák a tervezés és a nyomtatás egyszerűsége, valamint az eszközhöz való könnyű illesztés miatt.

A futár szakmában ennek a kis papírdarabnak óriási jelentősége van. Ezen tartunk nyilván a csomagra vonatkozó minden információt, úgy mint feladó, címzett, súly, csomagszám, szállítás fajtája, egyéb megjegyzés. Sőt ez a raktárlogisztika szempontjából is hasznos, főként ha nem 1 munkanapos szállításról van szó. De nézzük pontosan milyen információk találhatók egy címkén és azok mit jelentenek fentről lefelé haladva:

– az etikett a csomagra és szállításra vonatkozó információkkal kezd úgy mint: 1/1 azaz 1db-os csomag és 1 munkanapos szállításra kérték.
– alatta a csomag ID és feladó ID található, mellette pedig a csomag súlya.
– ezen információk alatt ott a vonalkód, mely a futárnak ad segítséget a felvételkor, vagy leadáskor de a csomag ID itt is látható
– a vonalkód alatt közvetlen a feladó/ügyfél adatai látszódnak: név, cím
– a feladó adatai alatt pedig a címzett adatai: név, cím, telefonszám található
– a címzett adatai alatt fontos megjegyzés a szállításra vonatkozóan pl. szombati kézbesítés nem lehet
– legalul pedig a futárszolgálat elérhetőségei találhatóak

Similar Posts