Újabb startup a Google kezében

A Google LLC amerikai, tőzsdén bejegyzett részvénytársaság, amit eredetileg zártkörűen működő társaságként alapítottak 1998-ban, és aminek a nevéhez fűződik a Google keresőmotor kifejlesztése és üzemeltetése. A Google központja a „Googleplexben” található, Kalifornia államban, Mountain View-ban. 2011. március 31-i adatok alapján 28 768 alkalmazottjuk van.

 

Újabb startup

A legújabb hírek szerintem a Google tovább terjeszkedik az e-kereskedelem területén, hiszen januárban a cég felvásárolta a hagyományos boltok online termékbemutatóját lehetővé tevő ír startupot, a Pointyt. A Pointy már évek óta szoros partneri kapcsolatot ápolt a céggel, amelynek listázott termékeit a Google “See what’s in store” szeletében meg is jelenített a releváns találati oldalain.

A most felvásárolt startup egy olyan eszközt gyárt, amely vonalkód-leolvasókhoz csatlakoztatható, de kompatibilis rendszerek esetén elegendő a szoftver telepítése is. A POS terminálokra telepített alkalmazás lehetőséget kínál ügyfelei számára, hogy közvetlenül beállíthassák, milyen termékeik jelenjenek meg a közelben tartózkodó felhasználók számára a Google találatai oldalain.
Ezek az ajánlások leginkább akkor jelennek meg a felhasználóknak, ha közvetlenül az adott kereskedő termékeire kíváncsiak egy-egy keresés során.

Mint azt az alapító Mark Cummins és Charles Bibby elárulták az akvizíció kapcsán, a keresőóriással fenntartott jó kapcsolat az elmúlt évek alatt egyre szorosabb lett, így egyáltalán nem volt meglepetés számukra a cég felvásárlására tett ajánlat.
A hat éve Dublinban alapított cég megvételéről hivatalosan még csak a Pointy adott hírt, az akvizíció pénzügyi hátteréről nem nyilatkoztak a tulajdonosok. A Techcrunch értesülései szerint a Google mintegy 163 millió dollárt fizetett a Pointyért. További érdekesség még, hogy Mark Cummins ügyvezetőnek ez már a második sikeres startup értékesítése, mert korábban a Google első angliai akvizíciójának is ő volt az alapítója. A Google még 2010-ben vásárolta meg az akkor még egyetemi tanulmányait végző fejlesztőtől az androidos vizuális kereséssel foglalkozó Plink nevű startupot.

Similar Posts