Mit nem küldhetünk?

Sokszor a küldemények feladása során, elfeledkezünk arról, hogy nem mindent küldhetünk el kedvünk szerint. Ezek a szabályok nem csak a külföldi csomagszállításra vonatkoznak, de a belföldiekre is.

A jogszabályok figyelmen kívül hagyásával, esélyes lehet, hogy küldeményünk nem érkezik meg a címzetthez, illetve a hatóságokkal kerülünk majd szembe. Erről szinte minden futárcég weboldalán olvashatunk, esetleg ha bármilyen kétségünk merülne fel, érdeklődhetünk az ügyfélszolgálatoknál. Egyes küldemények egyáltalán nem szállíthatóak, vagy esetleg csak bizonyos feltételek mellett. Egy csomag semmiképp sem tartalmazhat olyan termékeket, melyek romlásveszélynek vannak kitéve vagy gyorsfagyasztottak. Ezek mellett a főtt és készételek sem, illetve házilag készített szeszes italokat, egészségügyi mintákat, állati vagy növényi maradványok. Figyeljünk oda, hogy egy hagyományos futárszolgálattal nem szállíttathatunk különösen értékes tárgyakat, drágaköveket, nemesfémeket.

A fegyverek is tiltólistán szerepelnek, ezeket esetleg csak külön engedéllyel szállíttathassuk, legyen az egy kés, fejsze, légfegyver, lőfegyver, sörétes puska, de ide tartozik még a lőszer és a lőfegyver alkatrészei is. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy dohányáru szállíttatása sem lehetséges, valamint a kábítószeré. Ezek mellett olyan tárgyak, melyek veszélyesek lehetnek az emberi életre, a futárszolgálat eszközeiben kárt tehetnek, illetve a munkatársaiban. Olyan árukat sem küldhetünk, melyek fertőzőek. A különösen törékeny tárgyak kézbesítését se sokan nem vállalják, esetleg csak külön figyelemfelkeltő megjelöléssel, illetve ha ezt előre jelezzük a futárszolgálatnak. A külföldi küldeményekre ezektől eltérően, még nagyobb figyelmet kell fordítanunk, mivel itt számos vámszabályba ütközhetünk, minden országban más-más jogszabályok érvényesek, amikről érdeklődnünk kell előzőleg.

Similar Posts