Nem minden arany, ami fénylik

Tartja a mondás és hogy mennyire így van jól mutatja az Amazon raktári dolgozóinak helyzete. A folyamatos raktári munkát, csomagolást, logisztikát ellátó alkalmazottak a legnagyobb online kereskedő cégnél rendkívül rossz körülmények között dolgoznak.
Éppen ezért az Amazon játékokkal próbálja motiválni a híresen rossz munkakörülményű raktári dolgozóit. Az agyonhajszolt munkások számára öt raktárukban Amerika- és Anglia-szerte olyan monitorokat szereltek be a munkások mellé, amely játékossá teszi a munkát, ezzel is ellensúlyozva azokat a körülményeket amelyek sok esetben a mellékhelységbe sem engedik eljutni az embert.

Az Amazon a világ egyik legagresszívebben terjeszkedő cége, ami eközben óriási profitot is termel. De a hírek szerint kizsákmányolja a munkavállalóit, és mindenáron igyekszik kikerülni a közteherviselést.
A dolgozók számára opcionális, hogy játszanak-e munka közben. A dobozok pakolásával tetris-, vagy akár autóversenyzős jellegű játékokat irányíthatnak, amitől olyan, mintha lenne célja a monoton munkának. A legeredményesebb dolgozók kaphatnak swag-bucksot, ami egy cégen belüli fizetőeszköz, amit Amazonos termékekre, például pólókra és kulacsokra tudnak költeni.
Sok alkalmazás használ hasonló eszközöket, hogy alapvetően monoton dolgokat valamilyen vizualizálható jutalmazó rendszerrel dobjon fel. Ilyen a legtöbb lépésszámláló és futó alkalmazás, de azért egy munkahelyen mindez meglehetősen szokatlan.
Ugyan egyelőre még több százezer raktári munkást foglalkoztat a cég, egyre inkább az automatizáció felé haladnak.

Similar Posts