Pénz- és értékszállítmányok küldése

A pénz szó alatt, olyan magyar vagy külföldi hivatalos fizetőeszközt, készpénzt (bankjegy vagy érme) értünk, mely fizikailag létezik. Az érték szó, az értékpapír, nemesfém, ékszer, drágakő, féldrágakő, képzőművészeti alkotás, muzeális értékű tárgy, gyűjtemény stb. összefoglaló neve.

A pénz- és értékszállítási folyamatokban két fél vesz részt. Az egyik a megrendelő (szállítást igénylő), aki lehet cég vagy akár magánszemély, és a szállító, mely szintén lehet cég, vagy egy egyéni vállalkozó. Ő nemcsak a szállítást, de a hozzá kapcsolódó szolgáltatásokat is elvégzi. A pénzszállítmányozás során, a fuvarozónak az átvételtől számítva, az átadás pillanatáig a saját birtokába kerül a szállítandó tárgy.

A szállító a megrendelés szerinti célállomáson a megrendelő által megjelölt jogosultnak adja át a pénzt, illetve az értéket. A pénzszállítás elvégzéséhez, írásos szerződés szükséges, melyet a polgári jog szabályai szerint kötnek meg. Ebben a szerződésben a megrendelő és a vállalkozó szerepel. Itt rögzítik a felek jogait és kötelességeit, a kockázatvállalást és a felelősség-megosztást is. A szerződésben ezenkívül fel kell tüntetni a biztosítandó szállítmány értékét.

Similar Posts