Teherszállító repülőgépek

A teherszállító repülőgépek, az utasszállító típusokból fejlődtek ki. Ezek a gyors szállítást igénylő áru megmozgatását teszik lehetővé. Mai fontosabb légszállító vállalatok közé sorolhatóak az UPS, FedEx, DHL, Antonov Design Bureau stb.

A teherszállító repülőgépeket kifejezetten áruk szállítására tervezik meg. Vastag törzs, magasan lévő szárnyak jellemzik, amik lehetővé teszik, hogy a rakodótér közel legyen a földhöz. Ezenkívül több kerékkel vannak felszerelve, hogy a nehezebb körülmények közt is, biztonságosan tudjon a gép landolni. Ezek mellett a farok rész magasabban helyezkedik el az utasszállító repülőgépekhez viszonyítva. Többségük két vagy négy hajtóművel van felszerelve, sebességük 500-1000 km/h. Rakterük légkondicionált és túlnyomásos, így lehetőség van akár ember vagy élő állatok szállítására.

A terhek stabilizálására speciális fogókat és pányvákat alkalmaznak, amiket gép segítségével húznak feszesre. Egy teherszállító repülőgépnél, típustól függően, lehet az orr részét használni a berakodáshoz, valamint a törzs végén található lehajló ajtót vagy az oldalsó részét is. A rakodást emelő és csörlőberendezésekkel oldják meg. A rendszeres szállításnál szabványos konténereket alkalmaznak, melyekkel gyorsabban tudnak végezni a munkával.

Similar Posts