A UPS elindította a drónkiszállító programját

A UPS úttörő logisztikai szolgáltatást jelentett be az USA-ban, amely lehetővé teszi a pilóta nélküli drónokon történő kiszállítást. Korábban az Amazon tesztelt hasonló technológiát, akkor azt ígérték hamarosan elindításra kerül a garantált 15 perces csomag kiszállítás. A futár munka ezzel nagyban egyszerűsödne. A fejlesztést a futárszolgálat a drón-technológiák vezetőjével, a Matternettel együttműködve indította el. Jelenleg a közös munka pilot projektje már működik, ezzel tesztelik a napi munkát Észak-Karolina államának fővárosában, Raleigh-ben. A városban működő WakeMed kórházából szállítanak mintákat, a Szövetségi Légiközlekedési Hivatal és Észak-Karolina Közlekedési Hivatalának felügyeletével.

A UPS és a Matternet közös programja fontos mérföldkő a pilóta nélküli légi közlekedésben, nem kevésbé a webshop logisztika és önmagában a kiszervezett logisztika területén. Jelenleg az orvosi minták szállításának többsége az egészségügyi rendszerében futár autókkal történik. A drónok alkalmazásával lehetőség nyílik az akár az óra szintű pontossággal történő szállítás meghatározására, az orvosi szállítás hatékonyságának növelésére.

A mostani bevezetést egy több mint féléves tesztsorozat előzte meg a pilóta nélküli légijármű-rendszerintegrációs kísérleti programjának keretében. A program célja a drónok gyakorlati alkalmazásának tesztelése a helyi önkormányzatok és magánszektorbeli vállalatok együttműködésében, a technológia biztonságos és hasznos mindennapi alkalmazása érdekében.
A program során a szakemberek orvosi mintát, pl. vér, töltenek egy biztonságos dróntartályba. A drónt egy távoli pilóta felügyelete mellett, egy előre meghatározott repülési útvonal mentén szállítja el a mintát egy előre meghatározott/rögzített leszállóhelyre. Tehát a drónt nem real time irányítják, hanem előre programozott leszállóhelyre kell eljutnia.
Ez az együttműködés a UPS legújabb programja, amiben a drónjáratokat hasznosítják az egészségügyi logisztika támogatására, és egyben ez az első, az amerikai légügyi felügyelet által jóváhagyott rutinszerű drónkiszállítási program.

Similar Posts