Csomagolás tudatosan

Egy felmérés kimutatta, hogy fejenként átlagosan havi 7 kiló papírt használnunk el, ám ez az ünnepi időszakban 9 kilóra is felkúszik. Mint azonban írják, nemcsak a dísztasakok dobják meg a papírfelhasználást, hanem a papírba csomagolt élelmiszerek, a tartós fogyasztási cikkek és az italos kartonok is.

Átlagosan évente 95 kg papírt fogyasztunk fejenként, ennek fele csomagolópapír. Viszont mindössze 65 százalékát hasznosítják újra, a többi a szemétlerakóba kerül.

Alapvetően fontos a papírhulladék csökkentése, mert a papírgyártás fenntartható, ugyanakkor igen energia- és vízigényes iparág, ezért nagyon fontos egész évben, és kiemelten karácsonykor odafigyelni a papírfogyasztásunk csökkentésére és a szelektív gyűjtésre. Ezen folyamat fenntartására angolul három R-nek (Reduce, Reuse, Recycling) nevezett módszert találták ki:

Reduce – A hulladék csökkentése: A papírfogyasztás csökkentésének első szintjét jelenti a tudatos vásárlás. Törekedjünk arra, hogy olyan termékeket válasszunk, amiket kevés papír csomagolóanyagba bugyoláltak be. Az előre, többszörösen becsomagolt áruk, élelmiszerek helyett vásároljunk piacon, válasszuk az újrahasznosított parpírból készült, vagy abban tárolt termékeket. Talán a legfontosabb, hogy kerüljük azokat, amelyeket csak egyszer használunk és már mennek is a szemetesbe.

Reuse – Újrahasználás: Ha már egyszer megvettük a papírt, akár védőcsomagolásként is, igyekezzünk azt többször használni. A vastag papírdobozokban, például cipősdobozban tárolhatjuk éppen nem használt, szezonon kívüli cuccainkat a padláson, pincékben, így nem kell drága tartódobozokat beszereznünk. A karácsonyi csomagolóanyagokat, dísztasakokat, ajándékdobozokat jövőre újra felhasználhatjuk, ezzel jelentős mennyiségű papírt és pénzt is megspórolhatunk.

Recycling – Újrahasznosítás: Amennyiben nem tudjuk újra felhasználni a papírhulladékot, akkor se a vegyes, kommunális szemétbe dobjuk, hanem a szelektív gyűjtőbe. Ma már a hazai lakosság 90 százaléka számára elérhető a szelektív papírgyűjtés, így könnyedén és egyben környezettudatos módon szabadulhatunk meg a feleslegessé vált papírtól. Sok helyen kapható már textil csomagoló is, amit nagyon sokszor tudunk használni később is.

Nyugaton már sok helyen, de Magyarországon is nyílt csomagolás mentes bolt, érdemes kipróbálni. Olaszországban, Franciaországban, Nagy-Britanniában viszont vannak olyan bolthálózatok, ahol a vásárlók a saját edényeiket, kosarukat, üvegeiket viszik magukkal a boltba, és azokba kimérve pakolják a termékeket.

Van még hova fejlődnünk, de a minta adott!

forrás:index

 

 

Similar Posts