Kombinált fuvarozás

A közlekedéssel foglalkozó tudományok, fontos témájává vált az áruszállítás technológiának korszerűsítése, mellyel olyan fontos problémák oldhatóak meg, mint a környezetvédelem, vagy az energiatakarékosság.

A kombinált szállítás, azt jelenti, mikor különböző közlekedési ágazatok közt, együttműködés valósul meg, vagyis szállítási láncokat alakítanak ki. A szállítás során, a távolság túlnyomó részét vasúttal, belvízi vagy rövidebb tengeri hajózással bonyolítják le, melyek környezet kímélőek. Ilyenkor úgy alakítják a szállítási folyamatokat, hogy a közúti fuvarozás a lehető legkisebb távolság legyen. A kombinált szállításkor általában az áru, egy eszközben, pl. egy konténerben marad. Az elő- és utófuvarozás legtöbbször közúton, haszongépjárműveken történik.

Megkülönböztethetünk közút-vasút, közúti-folyami, szárazföldi-tengeri, folyami-tengeri konténeres fuvarozást. Ezek módját, legtöbbször a környezeti viszonyokhoz alakítják. A rakodási feladatokat, úgy oldják meg, hogy az minél gyorsabban és biztonságosabban történjen. A szállítás lebonyolításának módja lehet kísért és nem kísért forgalom. A kísért a teljes közúti járműszerelvény és annak személyzete utazik a vonaton, vagy a hajón, a kíséretlennél általában a közúti szerelvényről lecsatolt pótkocsi, vagy konténer továbbítására kerül sor, más eszközzel.

Similar Posts