Környezetbarát törekvések

Mára itthon is kezdenek elterjedni a környezetbarát csomagolásokkal dolgozó vállalkozások. A Tesco idén bejelentette, hogy tovább csökkenti a környezetterhelő csomagolóanyagok használatát. A vállalat célja, hogy a saját márkás termékei csomagolását 2025-re teljesen újrahasznosíthatóvá tegye. Ez a törekvés nagyban befolyásolja logisztikai cégek, raktárlogisztika napi működését is. Fontos szempont, hogy az olyan szolgáltatásokat nyújtó vállalatok is mint, futárszolgálat, logisztikai szolgáltató, kiszervezett logisztikával foglalkozó cégek úgy alakítsák ki a működésüket, hogy ezen törekvéseket támogatni tudják.

A Tesco három fő területre összpontosít:
2020 végére eltávolítja a nehezen újrahasznosítható anyagokat a saját márkás termékeinek csomagolásából.
2025-re 100%-ban újrahasznosíthatóvá vagy újrafelhasználhatóvá teszi a saját márkás termékeinek csomagolását.
Együttműködést kezdeményez a többi kiskereskedővel, szállítóval, illetve a csomagoló- és a hulladék-feldolgozó ipar szereplőivel, hogy közösen lépjenek fel a környezetszennyezés ellen.
Magyarország egyébként az EU 28 tagállamának lakói közül az ötödik legkevesebb szemetet termelte 2017-ben. Ez ráadásul egy hellyel jobb is mint a 2016-os adat, ennek ellenére fejenként évente 385 kilogrammnyit szemeteltünk, ez sajnos azt jelenti, hogy mindenki naponta valamivel több mint 1 kilóval szennyezte a környezetet.
Annak érdekében, hogy ezt a jó helyet megtartsuk esetleg még tovább fejlődjünk, egyebek mellett azzal is hozzájárulhatunk, ha olyan termékeket vásárolunk, amelyek kevésbé szennyezik a környezetet. A világ legnagyobb sörgyártója például egy éve jelentette be, hogy környezetbarát módon fogja előállítani termékeit, amelynek eredményeként 5 százalékkal tudja a csökkenteni szén-dioxid-kibocsátását.

De hogy milyen termékek számítanak környezetbarátnak? például: a bio olajak, bio zsírok, öko-szappanok, illóolajok, mosható nadrágpelenka, mosószóda, mosódió, szódabikarbóna stb.
Természetesen talán annyira fontos az is, hogy ha már egy termék környezetbarát, akkor a csomagolása is az legyen. Például újrahasznosított kartondoboz, olyan öntapadós boríték, amely nem fehérített papírból készült, teljes egészében lebomló, növényi alapú töltőanyag, valamint olyan, amelyiket hulladékokból újrahasznosítottak.

Similar Posts