Új műanyag és a környezettudatosság

Alapvető törekvése a legnagyobb márkáknak, hogy minél inkább környezettudatosan működjenek. Mára számos áruházlánc, gyártó, kereskedő cég akár a saját vásárlóit bevonva dönt környezetkímélő megoldásairól. Így volt ez az Aldi esetében is, a vásárlók dönthették el, hogy fedéllel, vagy fedél nélkül árulják-e a továbbiakban az Aldi saját márkás tejtermékeit. Korábbi cikkünkben írtunk arról, hogy az Aldi csökkenti a műanyag csomagolóanyagok felhasználását üzleteiben ezzel is támogatva a környezettudatos gondolkodást. Április elején egy szavazást nyitottak bolt Facebook-oldalán, arra kérve a vásárlókat, hogy döntsék el, hogy fedéllel, vagy fedél nélkül akarják-e ezentúl megvásárolni a bolt saját márkás termékeit. Több mint 3600-an szavaztak és a döntés értelmében minden saját márkás termékről lekerül a műanyag kupak. Ez lehet hogy némi nehézséget jelent majd a raktározás és/vagy a raktárlogisztika tekintetében, de nagyon előremutató megoldás!

Egy másik mamut a P&G a Sustainable Brands Conference elnevezésű tanácskozáson bejelentette, hogy a cég az Európában forgalmazott Ariel, Lenor és más P&G textilápolási márkák csomagolásánál 2025-ig 30%-kal csökkenti a műanyagok felhasználását. A Procter & Gamble egy amerikai fogyasztási cikkeket gyártó multinacionális vállalat, amelynek központja Ohio államban, Cincinnatiben található. A vállalatot 1837-ben alapította a brit származású amerikai William Procter és az ír-amerikai James Gamble. A P&G elsődleges termékei széles körben ismertek a tisztítószerek és a testápolási, illetve higiéniai termékek kategóriáiban. Mielőtt a Pringles márkát eladta a Kellogg Companynak, a termékköre élelmiszerekre, snackekre és üdítőitalokra is kiterjedt.
A műanyag-felhasználás tervezett csökkentése az Ariel, Lenor és más P&G textilápolási termékek esetében 2025-ig évente mintegy 15 000 tonnával kevesebb műanyag felhasználását jelenti 2018-hoz képest.

Egy új műanyag

A tucatnyi környezetszennyezési probléma közül egyre megoldást találtak a világ legügyesebb kutatói, akik létrehoztak egy teljesen újrahasznosítható műanyagot. A polidiketoenamin (PDK) molekuláris szinten szétszedhető és újra összerakható, és a minőség romlása nélkül tudnak újabb tárgyat létrehozni belőle.
Az Egyesült Államok energiaügyi minisztériuma alá tartozó laboratórium kutatói fejlesztették ki a PDK-t, és most folytatják a munkát, hogy többféleképpen lehessen felhasználni. A műanyagok sok esetben egymáshoz kapcsolódott monomerekből állnak, vagyis olyan molekulákból, amelyek nagyobb polimer láncolatokat alkotnak. A PDK monomerei teljesen elválaszthatók azoktól az adalékanyagoktól, amelyek a láncalkotást lehetővé teszik, ha a műanyag tárgyat savba áztatják.

Similar Posts