Robot a raktárban

A növekvő piaci igények, illetve a munkaerő hiány és megnövekedett munkaerőköltségek is egyre inkább a modernizálás, informatikai fejlesztések és robotizálás felé hajtják a logisztikai cégeket.
Tíz éve a hazai kereskedőházak körében még az számított mérvadónak, hogy ki rendelkezik megfelelő hazai raktárbázissal. Ma már sokan csak költségnövelő tényezőnek tekintik a raktárat, hiszen a központi óriásraktáraktól az online webáruházakig minden disztribútor egy vagy kétnap alatt képes eljuttatni a termékeket Európa minden zugába. Természetesen ennek köszönhetően is, de egyre erősebben kezd el működni a kiszervezett raktárlogisztika. Ma már elvárt, alap szolgáltatás, hogy az Amazonra feladott rendelésünk akár 48 órán belül teljesül. A mai logisztikus pedig tudja, hogy folyamatos informatikai fejlesztés nélkül, nem tud versenyképes szolgáltatást nyújtani a paicon. Jeff Brezos, az Amazon alapítója ezért üzemeltet 30 000 darabos robotsereget a raktáraiban. A logisztika szépen lassan megváltozik.

Az Amazon.com, Inc. elektronikus kereskedelemmel foglalkozó amerikai cég, melynek központja a washingtoni Seattle-ben van. Az egyik legynagyobb internetes kereskedelmi cég, az 1990-es évek dotcom buborékjában ez volt az egyik kulcsrészvény. Miután a buborék kipukkadt, a befektetők kételkedni kezdtek az Amazon üzleti modelljében, de a cég 2001-ben mégis nyereséggel zárta az évet.
Az online kereskedelem óriásainak köszönhetően a logisztikában használatos robotok és kapcsolódó informatikai fejlesztések rendkívüli mértékben felgyorsultak. A rugalmas robotrendszerek révén a raktárautomatizálási beruházások megtérülési ideje három évnél rövidebbre csökkent.
Szem előtt kell tartni, hogy egy automatizált rendszer teljes költségének csupán egy része a robot bekerülési ára, a nagyobb része a raktár kialakításának költsége, a mérnöki munkaórák és egyéb fajlagos költségek határozzák meg. Az interneten elérhetőek kalkulátorok, melyekkel nagyságrendileg kiszámolható, hogy milyen megtérülés várható a beruházásban. Általánosságban elmondható, hogy a raktárautomatizálásban nem lassabb a megtérülés, mint az autóiparban, de mások a célok, és így nehezebb az összehasonlítás.
Mire használhatok a robotok? A palettázás a robotok egyik alapvető alkalmazási területei közé tartozik, de a komissiózás is hasonlóan meghatározó alapvetékenység már. Léteznek olyan robotok, melyek az anyagmozgatási teljesítményre és mozgástartományra optimalizálva 4 vagy 5 tengellyel érhetőek el, de akár 700 kg terheléssel, és több mint 3 méteres kinyúlással. A megfelelő robot kiválasztása mindig az alkalmazás igényeitől függ, így más robot való egy szalagvégi, más amit rakásolva kell egy palettára helyezni, mint egy több méretben, alakban, súlyban és pozícióban, folyamatos mozgásban lévő termék csomagolására, válogatására vagy rendezésére.

Similar Posts