Logisztikai ingatlanpiaci körkép

Európa szerte kiemelkedően erős évet zárt 2018-ban a logisztikai ingatlanpiac. Várható, hogy a tavalyi növekedés idén is folytatódik – mondta a globális raktárpiac egyik vezető cégének ügyvezetője. A raktárak bérleti díja tavaly átlagosan 5 százalékkal nőtt, a várakozások szerint, a drágulás 2019-ben is ilyen mértékű lesz. A növekedés az effektív bérletidíj-emelkedésből és a kedvezmények csökkenéséből egyaránt adódik. Európai szinten az ipari ingatlanok átlagos nominális bérleti díja évente négyzetméterenként 65 euró, a reálbérleti díj 50 euró körüli szinten áll 2019 elején.

A növekedést az erős piaci fundamentumok – alacsony üresedés, erős kereslet, növekvő bérleti díjak, a kínálat fegyelmezett bővülése – mellett olyan tényezők is erősítik, mint az e-kereskedelem előretörése miatt megjelenő új igények. Az online rendelések mielőbbi kiszállítása érdekében ugyanis a körgyűrűkön kívüli központokból kisebb tételeket a városokhoz közelebbi raktárakba szállítanak, ahonnét a futár órákon belül a végfelhasználóhoz viheti a megvásárolt árut.

Drágult az építés

A piac további erősödését tápláló tényező, hogy a bérleti díjak a legtöbb piacon még mindig alacsonynak számítanak, különösen ahhoz képest, hogy az utóbbi két évben mintegy 30 százalékkal nőttek az építési költségek. (Magyarországon két éve még 350-500 euró volt egy négyzetméternyi csarnok építési költsége, ami mostanra 30 százalékkal nőtt.). Ugyanakkor az új és már meglévő központok bérleti díjai között nem lesz érzékelhető ekkora különbség, az új fejlesztések felhúzzák a régi központok tarifáit is. forrás: napi.hu

Similar Posts