Azonnali fizetés

Az MNB közleménye szerint 2019 második felétől Magyarországon is elindul az azonnali fizetés lehetősége 0-24 órában. Az utalások nem csak bankszámlaszámokra, hanem könnyen megjegyezhető azonosítókra is indítható, melyek pár másodperc alatt meg is érkeznek.

Az MNB-rendelet szerint az átutalási megbízást befogadó bank az adatok átvételétől számított 5 másodpercen belül eljuttatja a tranzakció adatait a kedvezményezett bankjához, és ha valamilyen okból 20 másodpercen belül nem teljesül egy tranzakció, akkor azt automatikusan visszautasítják, vagyis ennél később nem teljesülhet. A tranzakció sikertelenségének okát közölni kell.

Az új rendszer miatt a számlákhoz az ügyfélnek a számlavezető bankjánál hozzá kell rendelnie úgynevezett másodlagos azonosítókat, ilyen lehet például, telefonszám, email cím, adóazonosító jel, adószám. Webshopok esetén a futár így további fizetési opciókat kínálhat.
Az új azonosítók rögzítése után legfeljebb egy órán belül továbbítania kell a bankoknak az központi adatbázist kezelő szervezethez az adatokat.

Az új fizetési infrastruktúrán megjelenő azonnali fizetési megoldások az alábbi helyzetekben nyújthatnak alternatívát: sárga csekkes befizetések, bolti fizetések, webshopoknál történő fizetések, magánszemélyek közötti pénzküldés.
A Magyar Nemzeti Bank az azonnali fizetési rendszer elindulásától épp azt reméli, hogy hatékony megoldást nyújt majd a készpénzes forgalom visszaszorítására. Rövid távon az azonnali fizetési megoldások a bankkártyát használókat terelhetik át az új fizetési megoldásokra, ami a webshopok számára jelentős költségmegtakarítást jelenthet majd.
A bankkártyás és az utánvétes készpénzes fizetés esetén is az internetes kereskedőnek akár több napot is várnia kell, míg a számláján elérhetővé válik az eladott termék ellenértéke. Az azonnali fizetés bevezetése esetén ez a probléma megszűnik.

A webshopokban, a kosár értékének kifizetésére többféle azonnali fizetési megoldás is rendelkezésre állhat majd. Az internetes kereskedők a meglévő fizetési opciók között kínálhatják a közvetlenül a bankszámla terhére történő azonnali fizetést is, ezzel is hatékonyabb lesz a logisztika.

Similar Posts