Online bankkártyás fizetés PSD2

Egy friss gazdasági hír szerint a bankok után most a fizetési szolgáltatók is halasztást kérnek az európai szabályozóktól egy fontos, elsősorban az online fizetéseket érintő ügyben a PSD2 ügyfélhitelesítés kapcsán. Azt szeretnék elérni, hogy egységesen 18 hónappal halasszák el a szabályozás életbe lépését. A bankok szerint az online fizetések negyede tűnhet el, ha nem kapnak haladékot a szektor bizonyos szerepelői.

Június elején a bankok erős lobbiba kezdtek, hogy az online fizetések negyede tűnik el abban az esetben, ha a tervezett szeptember 14-ei időpontban élesedik a PSD2-es szabályozás erős ügyfélhitelesítés részletszabálya. Ezzel a szigorú ellenőrzéssel több ügyfél nem fog tudni fizetést indítani bankkártyájáról és ennek jelentős gazdasági hatása is lesz. A bankok arra figyelmeztetnek, hogy mielőtt a szabályozást életbe léptetik, vizsgálják meg azok gazdasági kockázatát is.
Magyarországon 2018-ban az online bankkártyás fizetések értéke 1167 milliárd forint volt, vagyis ha a tranzakciók negyede érintett az ügyben, akkor évente mintegy 291 milliárd forintnyi bankkártyás tranzakció válhat végrehajthatatlanná. Ez vélhetően a szektorban működő gazdasági társaságok esetében jelentős kiesést fog jelenti ugyanúgy az e-kereskedelmi cégek (webshopok) és kapcsolódó szolgáltatóknl egyaránt gondoljunk akár a futárszolgálat, logisztika, fulfillment tevékenységekre.

Az EBA pár nappal később meg is hozta erről szóló állásfoglalását: kivételes esetekben nemzeti hatáskörbe utalja a határidő hosszabbítását. Az érintett PSD2-es szabályozás alá eső szolgáltatóknak akkor adhatnak haladékot, ha azok elkészítik a PSD2-es megfelelésükre vonatkozó menetrendjüket.

Az Európai Bankhatóság felismerte, hogy az erős ügyfélhitelesítési technikai részletszabályozás (RTS) hatalmas kihívás elé állította a fizetési piac szereplőit és lépéseket tesz az európai e-kereskedelmet érintő átfogó felfordulás elkerülése érdekében.

A legnagyobb gond, hogy az sem teljesen világos, pontosan mely tranzakciókra vonatkozik az erős ügyfélhitelesítés szabály, és hogy hogyan lehet szabályszerűen kivitelezni.

Magyarországon az MNB a PSD2-es szabályozás nemzeti hatáskörű szabályozója. Július 3-án az MNB egy sajtótájékoztatón közölte:

“Homályos, de úgy néz ki, hogy a szabályozás határideje nem változik, minden marad a régiben, de a felügyeleteknek rugalmasan nemzeti hatáskörbe utalja az EBA azt, hogy mely szereplőknek milyen haladékot adnak és miben.”

forrás:portfolio.hu

Similar Posts